Forum Pan-European.be

Pan European

 

05-07/05/2005 - Normandië (FR)

Ha de collega’s,

Mijn brommer is gekuist en staat terug te glimmen in de garage.
Het beestje heeft juist drie dagen het Franse stof van zijn broertjes moeten slikken op een slordige 1600km..
Donderdagmorgen 05/05/2005 ben ik rond 4.45h opgestaan om nog even op het forum de laatste berichten na te pluizen en te genieten van een laatste Belgische koffie.Rond 7.15h werd mijn geliefd brommertje dan van stal gehaald en kon de trip beginnen.
De RV was ditmaal Nazareth om dat al mijn reisgenoten van Oost-Vlaanderen afkomstig waren.Ik dacht van daar ruim op tijd te arriveren en als eerste daar te zijn maar heb de laatste 200m nog gas moeten geven om Erik alias PanAlpina voor te zijn.
Nadat ons beider tank gevuld was kwam ook Patrick alias Panrijder met zijn vrouwtje Sabine ons vervoegen.Patrick had zijn vrouwtje al goed verzorgd en voorzien van een paar elektrisch verwarmde handschoenen.Denk dat hij plannen had voor het weekend en zijn madam zeker geen kou mocht lijden!!!Het was wel nodig want de temperatuur die morgen is niet boven de 8-9°C gekomen.Eventjes later arriveerden dan ook Bernard en Filip en de groep was kompleet.
Het eerste stuk nam onze Routier Erik de kop en bracht ons via de autobaan en de Nationals richting Arras en Abbeville.Onderweg zijn we even gestopt in een echte Le Routier voor een heerlijke kop koffie en moest Patrick zich half ontkleden om Sabine’s voeten op te warmen(jaloers dat ik was!!) Daar werd de kop overgenomen door Helga(Garmin 2610)die op Filips motor stond.
Er werd direct gekozen voor kleinere wegen waar het veel rustiger om rijden was en uiteraard ook veel mooier van vergezichten..Deze wegen brachten ons dan via de richting Le Tréport en Fecamp in Etretat .Onderweg al mogen genieten van enkel mooie zichten op zee en mooie (schraap)bochtjes.


In Etretat uiteraard ook gestopt om de mooie en welgekende witte rotsen te bewonderen maar naar ons inziens veel te druk dus maar snel terug verder gereden richting Le Havre.
Hier hadden Patrick en Sabine een reservatie gemaakt voor hun (liefdes)nestje en Filip heeft dit zonder problemen gevonden met de GPS.
Nadat wij afscheid genomen hebben en Patrick succes gewenst in het behalen van goede punten voor de volgende Alpenreis zijn wij met vier verder gereden naar de Pont De Normandie.
Mensen ikzelf was er nog niet geweest maar neem het van mij aan het vergezicht van die brug is indrukwekkend .Het lijkt op een hemelsgrootte Rollercoaster.Gewoonweg prachtig als je erover rijd en het water minstens 60 meter onder je ziet.En ja voor motorrijders is het gratis.Dankzij Erik wisten we dat we uiterst rechts moesten houden aan de Peage en daar was een kleine doorgang voor fietsers en motoren.Goed gezien Erik zo konden we een Calvados meer drinken!!!!
Via het prachtige Honfleur en nog vele andere kuststadjes vervolgden we onze weg dan naar Arromaches.Ook daar was het ontzettend druk en hopeloos om een hotelletje te vinden.
We zijn daar maar terug het binnenland ingetrokken richting Bayeux en St Lo om onderweg op een paar plaatsen te stoppen en overnachting te zoeken.Aan een Auberge hadden we geluk,het was toen al 19.00h,want de uitbater had vrienden die ietsje verder hun boerderij aan het ombouwen waren naar een Gite en deze hadden nog enkele kamers vrij.

Daar dan maar snel naartoe om onze bagage te droppen en terug te keren naar de auberge voor een heerlijke en welverdiende maaltijd .Daar we met de brommer terug moesten naar de Gite hebben we spijtig genoeg de Normandische cider en calvados aan ons moeten laten voorbijgaan maar het heeft toch heerlijk gesmaakt.Kijk maar naar de foto’s dan kan je het beamen!!
Onze brommers mochten op de boerderij binnen in één van de oude stallingen geplaatst worden dus daar moesten we ons ook geen zorgen over maken.Zij hadden ons dan ook zonder zorgen(wat dacht je anders van een Pan)ons een 550km verder gebracht.
Na een verkwikkende douche is iedereen is zijn nestje gekropen en ik kan niet spreken voor mijn collega’s maar ik heb in ieder geval heel goed geslapen.Wat Filip en Bernard die nacht allemaal uitgespookt hebben weet ik helemaal niet want zij sliepen samen in één bed en s’morgens hadden zij beiden twinkeltjes in hun ogen!!!!!
De vrouw des huize vergastte ons die morgen nog op een lekker ontbijt(weliswaar op zijn Frans)en met nog een heerlijk zelfgebakken cake.De prijs voor kamer en ontbijt was 43,-€.
Rond 9.15h de engines gestart en hop terug op weg.
Opnieuw bracht Flip ons langs de kleinst mogelijke weggetjes tot in Sainte-Mère-Église waar die sukkelaar al 61 jaar aan de kerktoren hangt.Op het plein voor de kerk stond het vol met Belgische motoren.Naar we later hoorden was er door een club uit Dadizele een rit voor de vriendschap georganiseerd in Normandie.


Na het nemen ven de nodige foto’s verder gereden richting Mont Saint Michel.Onderweg nog even gestopt om op de echte Franse manier de middagsnack te nuttigen.In de boulangerie een tweetal franse broden gehaald en in de plaatselijke supermarkt een stuk camembert en een salamiworst.Vervolgens naar het kerkplein van het dorpje getrokken en daar gegeten.Zaaaaalig!!!!!Eén ding hebben we overgeslagen”Du vin”maar ja “safety first”hé.
Uiteraard was het ook aan de Mont Saint Michel verschrikkelijk druk zodat we besloten om de weg daarvoor te blijven en de foto’s genomen op een plaats waar je een heel mooi zicht had op de berg.
Mont Saint Michel was voor ons het verste punt dat we aandeden en hier keerden we dan ook terug richting binnenland.
Nogmaals vond de GPS prachtige landelijke wegen die onze brommers met plezier aandeden en richting Lissieux trokken.
Onderweg hebben we ook nog een klein omweggetje gemaakt om de befaamde Suisse De Normandie te kunnen doen.Echt de moeite waard,leuke hellingettjes en zalig bochtenwerk!!!!!


Na deze route zijn we dan gestrand in Falaise waar we geopteerd hebben voor het hotel La Poste een beetje duurder dan de vorige Gite maar het voordeel dat onze brommers ook binnen achter slot konden staan.Ook hier hebben we ons Bourgondisch laten verwennen en zij we na de maaltijd de stad ingetrokken.Tot onze grote verwondering zat er in deze stad geen enkel leven en het cafeetje dat we bezochten sloot zelfs achter ons al de deuren .
Toch een hele aanpassing als je het bruisende Antwerpen gewoon bent!!!
Dus na het proeven van een heerlijke Cider of Calvados maar teruggekeerd naar onze slaapplaats waar ik weer geen enkele moeite had om de slaap te vatten;Tenslotte hadden we er toch weer een goede 450km opzitten via kleine weggetjes of in totaal op de twee dagen een 16 uur stuurmanskunst.
De volgende dag weerom eerst (frans) ontbeten en om vervolgens de GPS in te stellen richting België via de kortste (en kleinste)wegen. Filip was zijn naam indachtig naarstig op zoek naar off road weggetjes zodat we kilometers lang op echt veldweggetjes hebben vertoefd...

Gelukkig waren deze allemaal gebetonneerd en dus echt en zalige rit gehad tot juist voor Arras.Daar aangekomen zijn we dan terug de autoweg opgetrokken en na een laatste stop en laatste”potje kaffee mee a koekske”in Marke hebben we afscheid genomen en is ieder naar zijn eigen thuis getrokken.
Waarde collega’s,het was een zeer aangename en mooie reis vol met leuke n mooie route’s.Het is zelfs zo er dat ik in overweging neem om toch ook een GPS aan te schaffen.De wegen die we deze keer bereden hebben staan zelfs niet op mijn gedetailleerde kaart .
Ikzelf ben rond 19.30h moe thuisgekomen en ik moet zeggen ik had moeite om mij terug aan te passen aan de Antwerpenaren na drie dagen niets anders dan een Gents dialect te horen.

Bedankt aan al mijn medereizigers,
Patrick en Sabine (voor een stuk van de reis)
Erik voor het stuk kopwerk mijn slapie te zijn
Bernard,en een dikke proficiat voor de vele kilometers die jij toch niet gewoon was.Ook U zicht op de mooie tuinen en palmbomen heeft mij verrast.
Filip voor het perfecte kopwerk en het uitstippelen van de mooiste routes.

Mijn brommerke staat nu waarschijnlijk door drukke werkzaamheden drie weken op stal maar ik kijk reikhalzend uit naar de volgende reis,de Alpen en hoop dat de groep even tof mag zijn en ook dat een leuke reis wordt.

Bedankt en hou het veilig,

Vriendelijke Groeten van de Panneman

©2005- Ivan-08/05/2004

www.pan-european.be

STX1300 Pan-European-Site Map  mail Webmaster

30/06/2007