Forum Pan-European.be

Pan European

 

Pas-de-Calais-26/02/2005

De volledige rit:

  • Deel 1 : Eke -> Cassel - 112 km - +/- 1:45 uur

  • Deel 2 : Cassel -> Les Hemmes de Marck - 80 km - +/- 1:45 uur

  • Deel 3 : Les hemmes de Marck -> Oostduinkerke - 112 km - +/- 2:15

Pas-de-Calais ....uit Blue Bird’s “oogpunt"

 Als er verlichting in mijn dashboard komt, zijn er wat gegevens die zichtbaar worden…..

0 graden de buitentemperatuur en de digitale tijdsaanduiding staat op 5.58.  Donker en fris is het dus als ik buiten wordt gereden. Black Beauty blijft alleen achter in de garage en ik heb haar niet verteld, waar we heen gaan en dat ik de volgende nacht “vreemd ga slapen”. 

Ik ga met mijn berijder Cees op pad, met wat motormaatjes, voor een rit in het grensgebied  van België en Frankrijk. De ritnaam is Pas-de-Calais- Over de schreve of iets dergelijks.

Na 5 kwartier rijden komen we aardig in de buurt van de eerste ontmoetingsplek.

Panneman’s motorbroer staat bij Kruibeke al ongeduldig te wachten en na de begroeting gaan we richting de verzamelplaats voor deze toerrit; het Makro-restaurant in Eke…..

Voor we ons onder de luifel bij het restaurant posteren wordt mijn voorraad benzine aangevuld tot aan mijn “strottenhoofd”; genoeg voor de rest van de dag mag ik hopen.

Steeds komen er meer motorbroertjes naast me staan, het wordt al een gezellige boel.

De berijders gaan binnen een bakkie doen, denk ik. Wij motoren zijn nu met z’n negenen, maar ik hoor iemand zeggen dat er onderweg, bij Marke, nog een broertje aanpikt…… 

Mijn tijdsdisplay wijst 9.05 aan, als we op pad gaan. Voorop gaan vier motoren met “lichtgevende” berijders. Oh ja, ze hebben “fluorvestjes” aan, vallen heel goed op en dat zal de bedoeling wel zijn. We gaan snel, via de autostrade, de eerste vijftig kilometers af malen.

De 10e motorbroer nestelt zich bij Marke bij ons in de groep…

De wegen worden smaller, het landschap glooiend, de uitlopers van de Vlaamse Ardennen?

De Kemmelberg, Monteberg en nog meer van dat spul. Een straat wordt rue, een berg een mont, het lijkt alsof we in Frankrijk zijn. Mont-Noir lijkt vandaag eigenlijk wel Mont-Blanc, met veel sneeuw op zijn hellingen. Mooie kleine wegen, kronkelend door een besneeuwd landschap. 12% omlaag en 10% omhoog richting Monte des Cats en door naar Cassel voor een eerste stop. De hete koffie komt uit mijn “motorkont”, goed om de boterhammen mee weg te spoelen, die onze berijders naar binnen staan te proppen……

In St-Omer goed aangesloten blijven is een kreet die ik hoor voor de volgende etappe. Het lijkt wel een wielerkreet echter voor een plaspauze wordt gewoon gestopt. Vele berijders staan langs een klein boeren landweggetje de sneeuw in de berm te “ontdooien”. Vervolgens gaat er een stukje “off-road” wegbeslag onder mijn wielen door. Rustig met mijn “gasoortje” en het komt voor elkaar. Mooie weggetjes laten  we onder onze zolen doorgaan tot we stoppen bij een vliegveld in de buurt van Calais…..

De lucht breekt open en de zon komt door. Tijd voor een fotosessie vind een van de berijders. We worden “opgelijnd” volgens een bepaalde kleurenschema. Flitslicht in mijn blauwe ogen. Ik hoop dat er een “rode ogen” correctie op die kiekdoos zit. Willen onze berijders ook mee op de kiek…. Oké Bernard, Carlos, Cees, Chris, Filip, Fons, Freddy, Guy, Ivan en Patrick….. kom er maar tussen staan en smile……

Mij bekruipt het gevoel dat we nu steeds richting de zee rijden en dat zal bewaarheid worden. Via mooie kleine stuurwegen komen we in de buurt van Duinkerque en gaan we naar de plek waar “grijze muis” zeker wil komen te staan. Op de Route de la Capitainerie Quest moet ik flink doorhalen om dat “muisje” te volgen, hij wil naar dat puntje. Als aan beide zijden water komt aangespoeld wordt er gestopt. De zon schijnt en het is daar aangenaam koud. Maar de Route de la Jetée du Clipon loopt nog 1600 m door, met aan het eind een minivuurtoren en daar ben ik voor gekomen. Ik kan me niet meer bedwingen en ga een rondje vuurtoren maken…..enkele motorbroertjes zullen volgen…….. 

We hadden hier nog een poosje kunnen vertoeven; mooi uitzicht, lekker zonnetje….maar het eindpunt van de rit is in Oostduinkerke, dus we gaan weer verder. We slingeren over smalle wegen door het “achterland” van  Nord Pas-de-Calais.  Plaatsen als Uxem, Chien en Hondschoote zijn de laatsten voor we de Belgische “border” weer passeren.

De Panne en Adinkerke rijden we voorbij en voilŕ daar is Oostduinkerke. Nog een mooie laatste slinger door de duinen voor we mooi opgelijnd worden op de speciale motorparkeerplaats bij Boothotel “La Panische”. Eenzaam staat er een FJR, voor hij gezelschap krijgt van 10 STX’n.

Ik merkte dat deze Yamaha  zich “overdonderd” voelde door zoveel Honda “geweldenaren”…..

Ik kon zien aan rijders gezichten dat ze zich binnen vermaakt hebben. Nagepraat over deze dag natuurlijk en waarschijnlijk iets naar binnen gewerkt. Er worden al wat handen geschud, dus het gezelschap motorbroeders zal weldra uiteen vallen. Nagewuifd door Francis en Vera, laten we het FJR-bolwerk achter ons…..

Op de autostrade verliezen we enkele broeders snel uit het oog. Ik volg motorbroertje Diete naar Blankenberge. Ik word in een leuk en veilig onderkomen neergezet voor de nacht. Met Diete’s broertje praten we nog wat na over vandaag, maar al gauw  ben ik  in “dromenland”……

Ik heb mogen uitslapen in een voor mij vreemde omgeving. Het is de zeelucht en stralende zonneschijn die mij wakker maken. Ik wordt buiten gereden, mijn baasje Cees neemt hartelijk afscheid van Guy, de berijder van motorbroer Diete. We gaan op pad richting Zeist. Onderweg vertelde hij me dat hij heeft genoten van de gastvrijheid van Christiane en Guy en verwend is geweest met Franse happen en Belgische sappen…...

Begin van de middag wordt ik naast Black Beauty in de garage gezet. Ze kijkt me aan met een hele boze koplamp. Waar ben je geweest en waar was je vannacht? Nou ik heb over de laatste 812 km wel wat uit te leggen en te vertellen.

Ik ga wat dichter bij haar staan, kunnen we samen “afkoelen”…….

Blue Bird

Een blauwe STX 1300 A4

01/03/2005, Cees van Meerten ©

Foto's van de rit in het FotoAlbum

  
www.pan-european.be

STX1300 Pan-European-Site Map  mail Webmaster

30/06/2007