Forum Pan-European.be

Pan European

  

HRA - Winter Pan Tour, Zomergem 19/02/2005

Foto's ©PDS Computing, Eeklo - De Winter Pan Tour is een organisatie van Honda Riders Associaton

Vertrek & Aankomst: Markt Zomergem

(N51 07.100 E3 33.630)

Afstand: 225 km

Deelnemen aan de Winterrit van de Honda Rijders Association…. 

Heerlijk geslapen na de uitbundige servicebeurt van gisteren. Rond zes uur wordt ik, een blauwe Honda STX 1300, wakker gemaakt door mijn berijder Cees. Oh ja, we gaan met wat Belgische motormaatjes naar de Winterrit van de HRA, met als startplaats Zomergem. Je moet die combinatie maar verzinnen……

Hij, Cees, doet zijn regenkleding aan en dat voorspelt niet veel goeds. De enige bescherming die ik heb is, dat gisteren mijn opperhuid in een lekker vettig goedje is gezet. Ik zie wel wat me vandaag overkomt…

We gaan op pad vanuit Zeist in het reserve-Belgenland naar Kruibeke voor mijn eerste date met mijn motorbroer de groene STX van Panneman.  Grote natte witte vlokken vallen in het schijnsel van  mijn koplamp, volgens mijn berijder is het sneeuw. Voor ik in Kruibeke ben, heb ik al 3 van die buien op mijn mooie vette huid gehad.

Van Kruibeke  bollen we naar het volgende verzamelpunt bij Drongen. Onze berijders gaan bij een benzinestation naar binnen, volgens mij voor een bakkie koffie. De volgende “date” komt eraan, een grijze STX, volgens mij met Filip op zijn rug. Ook hij gaat naar binnen; wij praten buiten wat bij over wat ons vandaag mogelijk staat te wachten. Even later wordt er leven in mijn onderbuik gemaakt en gaan we op weg naar Zomergem.

 Een flinke marktplaats hebben ze daar in Zomergem en er staan nog niet veel motoren. Wel allemaal  Honda, meest Pan European met een 1300 energiebron in hun onderbuik. Ook enkele Honda motoren met andere toegevoegde bijnamen. Het lijkt wel, met een volle zon, zomer in Zomergem. Na een half uurtje wachten, gaan we met onze berijders op pad.

We zijn met z’n vijven, Freddy en Patrick hebben met hun grijze en rode STX’n zich ook in het groepje genesteld. Een kleurrijk palet aan motoren….

 Het eerste stuk, over de Vlaamse wegen, brengt ons naar Eeklo, waar bij motorhandel Wauters werd gestopt. Er wordt daar even rondgekeken. Mijn berijder ziet dat mijn motorbroertjes in België veel minder “waard” zijn of heet dat daar gewoon….. goedkoper.

 We moesten onderweg verschillende weersinvloeden trotseren, van zonnige momenten tot echte winterse buien. Steeds werd er op gepaste wijze aan ons “gasoortje” gedraaid om het ronddraaien van onze zolen aan de (weg)omstandigheden aan te passen. Onder slechte omstandigheden werd ik een keer voorbij gestoven door een paar motoren, waarvan ik dacht: Deze zijn niet van de HRA, maar van de HAR, de Honda Aso Rijders.

 In het centrum van Torhout werden we zodanig neergezet, dat we onze berijders in Picasso,  een lunchroom of iets dergelijks, zagen verdwijnen. Bij terugkomst zei mijn berijder dat hij er een lekkere snack had gegeten, een “Croque dinges special”. Zal wel op z’n Hollands een tosti met “toeters en bellen” zijn geweest.

 Via vele wegen, mooi en vooral landelijk, kwamen we terecht bij motorhandel Wim Motors in Aalter. Afstappen en naar binnen vluchten deden onze ”stoere” berijders, ons achterlatend in een flinke hagelbui. Gelukkig was deze bui van korte duur, even later scheen de winterzon weer op onze body’s. Onze berijders komen weer buiten “spelen”, ze schudden elkaar de hand en verderop zullen wellicht onze wegen scheiden. Ik knipoog naar mijn motorbroertjes; wij waren het stoerst, wij waren steeds buiten…..in af toe ”winters hondenweer”.

 Waarschijnlijk hebben de weersvoorspellingen veel HRA leden doen besluiten hun motoren op hun slaapplaats te laten staan. Ze zullen spijt hebben, want het was onder deze omstandigheden  heel goed mogelijk om deze mooie Winterrit te rijden. Voor de niet-leden van de HRA kan ook nog het forse inschrijfgeld van 7 euro een hindernis geweest zijn om niet deel te nemen. Zeker een pluim voor de HRA-samenstellers van deze mooie rit ……

 Onderweg naar Nederland waren de omstandigheden plaatselijk zéér winters. Tussen Antwerpen en Breda zodanig, dat het gas er flink af ging. Aan de overzijde zag ik enkele voertuigen staan, die er in de showroom er “stakker” uit zien.

 Om zeven uur wordt ik de garage binnen gereden. Ruim 600 km ben ik uitgelaten geweest. Mijn “baasje” trekt zijn regenpak uit en krijgt een smile op z’n gezicht. Ondanks de winterse weersomstandigheden hebben we er samen van genoten. Benieuwd wat hij met mijn winterse “motorcoiffure” gaat doen. Mijn body ziet er aanmerkelijk anders uit als vanmorgen vroeg……

 Blue Bird ,

een blauwe Honda STX 1300 A4

23/02/2005, Cees van Meerten ©

 

www.pan-european.be

STX1300 Pan-European-Site Map  mail Webmaster

30/06/2007