Forum Pan-European.be

Pan European

 

04/12/2004 - Blue Bird's Dijkentocht

 

Deze rit liet ons kennismaken met de dijken tussen de Neder-rijn en de Waal. Je rijdt constant over de bochtige dijken met prachtige vergezichten (bij ons was dat wat minder door de mist, motregen en andere zaken die wel wat meer voorkomen in december).

Het wegdek en de omstangheden zijn meestal ideaal om een hoog tempo aan te houden, hou wel rekening met voetgangers, paarden en tegemoet komend verkeer.

Op de ganse route waren er geen flitspalen te bekennen. Kleine groepen van 5 à 6 motoren zijn aangeraden. Verder is het even opletten geblazen in Tiel, een uitwijkroute zou welkom zijn. Gereden tracklogs van alternatieven zijn welkom!

Verslag van de rit , gezien door de koplamp van een Blauwe STX1300/A4

’t Is 4 december als ik ’s morgens op de parking van een fast-foodrestaurant word neergezet. McDonalds in Gorinchem om precies te zijn. Naast mij stopt een wagen met wat onguur uitziende types, zwart gelaat en bonte kleding. Verderop stapt iemand uit met een grote witte baard, rode puntmuts en verder een rood kleedje om. Met moeite weet hij zich staande te houden door zich vast te klampen aan een witte paal met een krul eraan. Ik schenk verder geen aandacht meer aan die ongeregelde “menigte”. Volgens mij ben ik hier voor andere dingen…….

Even laat de zon zich zien, om zich vervolgens weer door mist te laten wegdrukken. Ik hoor wat mooie geluiden op me af komen. Het zijn wat motorbroertjes in een bonte mengeling van kleuren. Er zit ook een “vreemde eend” bij, die wel heel opzichtig zijn naam op zijn zijkant heeft laten tatoeëren: Varadero. Onze berijders begroeten elkaar en gaan waarschijnlijk aan de koffie. Wij kletsen wat bij, de voertaal is Vlaams. Mijn motorbroertjes hebben mij gevraagd om hun gids te zijn in een toertje over Nederlands dijkwegen. Dat wil ik natuurlijk wel, alleen weten zij nog niet wat ze te wachten staat en dat laat ik even zo……

Ze, onze berijders, hebben de koffie op en we worden aan het werk gezet. We vertrekken richting Arkel en ik laat ze de dijkwegen langs de Linge voelen. Leerdam, Asperen, Gellicum en Beesd zijn wat namen van plaatsen die we passeren. Na Rhenoy sleur ik mijn broertjes mee, via wat binnenweggetjes, naar de Diefdijk. Door de laaghangende mist zien we nog wel de bunkers langs deze dijk, enkele overblijfselen uit World War II.

We gaan over op de Lekdijk, passeren Culemborg en nog steeds die zoemende motormeute achter me aan. Het lijkt wel of ik honing aan mijn kofferkont heb zitten.
Beusichem, Ravenswaaij en Rijswijk laten we achter ons. De dijk krijgt een andere naam: Rijndijk.
Het dijktapijt wordt droger en dat is waarschijnlijk de aanleiding dat er wat steviger aan mijn “gasoortje” wordt gedraaid. Zelf krijg ik het er ook lekker warm van, hetgeen ik laat blijken door drie (3) blokjes te tonen in mijn “warmtemeterdisplay”.

We stoppen, hebben 70 km erop zitten en mijn berijder Cees haalt uit mijn kofferkont een mobiele “koek en zoopie tent” te voorschijn. Zie die makkers genieten van koffie, soep en banketletter op deze koude en miezerige dag.
Stopt er ook een wat oudere BMW met op zijn achterwerk de tekst “ruim 720.000 km motorplezier”. Driemaal heeft deze motor nieuwe “ingewanden” gekregen en één motormakker begon al een berekening te maken over zijn totale olieverbruik…..

We gaan verder over een heel smal dijkje, fietspad breed en verboden voor auto’s. Wij hebben maar 2 wielen en dus gaan met die motoren. Kesteren, Opheusden, Randwijk, Heteren en Driel. We volgen de Rijndijk naar Arnhem. Na de “Arnhem-passage”, met de enige verkeerslichten in de route ( en bij het begin- en eindpunt) rijden we via de dijkwegen van Huissen naar Pannerden / Doornenburg.
We stoppen bij restaurant Rijnzicht en onze berijders gaan een hapje eten. Ik krijg van mijn broertjes al knipoogjes, ze vinden het leuk op de dijken. 120 km zit erop en we worden al soepel in onze heupen…..

Ik hoor dat ze uitsmijters en omeletten hebben gegeten en dat we in één ruk de laatste 100 km zullen afleggen. Dat kan ook, want we volgen nu de Waaldijk en daar kun je lekker “opschieten”. Bij Bemmel moeten we even van de dijkweg af en een eindje verder pakken we hem weer op. Lent bij Nijmegen passeren we. Bij de volgende kilometers Waaldijk is het, onder deze weersomstandigheden, oppassen geblazen. De wegasmarkeringen, die witte streepjes weet je wel, zijn erop gelegd. Raadzaam is het dan, met een nat wegdek, tussen deze ‘bobbels” door te laveren.

Oosterhout, Slijk-Ewijk, Doodewaard en Ochten zijn dorpen die we rechts laten liggen. We gaan richting Tiel, passeren de sluizen en rijden door het centrum van Tiel. Vanaf Passewaaij pikken we de Waaldijk weer op naar Ophemert. Vandaar sleep ik mijn motorbroertjes mee naar Neerrijnen / Waardenburg. Een mooie sliert motorlichten volgen me, op het laatste stuk van 20 km, langs Herwijnen, Varik en Dalem.

De grote gele M doemt weer op. We rijden de parking op van hetzelfde fast-foodrestaurant als we zijn begonnen. Ik zie duimen omhoog gaan in de richting van mijn berijder, de helmen gaan af en ik zie ze allemaal met een big-smile op gezichten. Dat zegt voor mij genoeg. Mijn motorbroertjes gaan richting het zuiden en ik naar noord. 220 km, waarvan 200 op dijkwegen zitten erop.

Mijn motorbroers en ik hebben een flinke wasbeurt verdiend……


Blue Bird.

07/12/2004, Cees van Meerten ©

Dijkenrit

De volledige rit:

220 km / rijtijd : 4:30 uur

Vertrek & Aankomstplaats:

Mc Donalds Gorinchem

Franklinweg 3

A15, Afrit 28 Gorinchem OOST

(N51 50.537 E5 00.212)

Opmerkingen bij het GPS bestand :

Waypoints ->A1.1 .... ->A1.2

Deze dijkweg bestaat niet in Eur. City Mapnav 6.0.

Aangekomen bij WP->A1.1 rijdt u gewoon door naar WP->A1.2 en activeerd de route Dijkenrit-deel_2

Deze weg staat aangeduid met het verkeersbord C5

 

Na precies 70 km had de berijder van Blue Bird een ideaal plekje aangestipt om een winterse Pick-Nick te houden.

Uit Blue Birds Topkoffer toverde Cees warme koffie, soep en cake. Guy haalde er zelfs zijn botrhammen bij.

Een welgekomen versnapering, de meesten hadder er toch al meer dan 200 km opzitten in mist en vriestemperaturen.

 

 

Middagmaal in Doornenburg

www.rijnzicht.nl

  
www.pan-european.be

STX1300 Pan-European-Site Map  mail Webmaster

30/06/2007